Mangler du brukernavn/passord?
Send epost til web-redaktor@filatelist.no så sender vi det til deg.
Oppgi hvilken klubb du er medlem i, eller om du er direktemedlem.

Ikke medlem ennå? Bli medlem

Det tyske etterkrigsunderet

Av Henning Jarle Mathiassen

 

Tyskland er et populært samlerområde – også for norske frimerkesamlere. Det skyldes nok områdets store spennvidde – geografisk og tidsmessig. For dem som er interessert i historie og posthistorie er det mye å ta av – det er mange interessante temaer. For min egen del så har jeg samlet litt moderne posthistorie – dvs perioden 1949 til 1955. Jeg begynte med dette etter at objektene prismessig kom ned på et akseptabelt nivå. På 60-tallet – da jeg var juniorsamler – så var tyske frimerker fra tidlig 1950-tall for dyre og mine lommepenger var langt fra å strekke til. Men i dag er det andre tider og man kan få kjøpt Tysklandssamlinger for en grei pris.

Jeg begynte å samle tyske brev og kort da jeg hadde en viss interesse av å se på oppbyggingen av Tyskland, dvs Vest-Tyskland og Berlin i lys av hva disse kunne fortelle. Man kan ikke annet enn å bli imponert av hvor raskt det tyske samfunnet begynte å fungere etter andre verdenskrig, og hvor rivende utviklingen var på mange områder. Men dette gjaldt jo den delen av Tyskland som ikke ble en del av Øst-blokken og kommuniststyre. Marshallhjelpen fra USA bidro selvsagt til å få hjulene i gang. Amerikanerne skjønte jo raskt at deres egen velferd var avhengig av et Europa som kunne kjøpe deres varer – så dette var egentlig hjelp til selvhjelp. Men uten den innsatsen tyskerne selv la med i oppbyggingsjobben – hadde ikke dette fungert. Selv om vi i Norge satte i gang med oppbygging, utbygging og industriell utvikling – var ikke det i nærheten av hva tyskerne klarte på noen få år – selv om landet var så nedbombet at det meste måtte bygges opp på nytt.

Det er sikkert noen som griner litt på nesa av det jeg skal vise i denne kronikken – det er tale om «lagede objekter» - men de viser oss hva som foregikk og hva man klarte å få til – innen industriell utvikling, landbruk, teknologi osv. Og også kulturelle aktiviteter kom raskt i gang. Til og med dyrebeskyttelsen (ja du leste riktig) ble fokusert. De postale objektene blir da en form for tidsvitner.

Trykk på et bilde og bla deg videre i galleriet.

Et lite utvalg av "tidsvitner"